Yara da bedenimizde yarattığı hasarla, aslında düzgünleşme sürecini başlatan en kıymetli evredir. Yaralanma durumunda bedenin birinci reaksiyonu kanamaktır. Sonrasın da burada oluşan pıhtının üst katmanı kuruyarak kabuk haline dönüşür. Bununla birlikte yara, dış etkenlerden korunur. Bir diğer durumla yara, bedeni en kısa müddette dış sorunlardan korumak için, kendini muhafazaya alarak kusursuz bir sistem yapar.
Dermatoloji Uzmanı Dr. Bilge Ateş, bedendeki yara izlerine ait açıklamalarda bulundu.
Ateş’in açıklamaları şöyle:
YARA İZLERİ NASIL GEÇER?
Şaşırtıcı gelmesin; ama kimi yara izlerimizi çok severiz. Bunun sebebi bizi ya çocukluk senelerimize bir fotoğrafa ya da eğlenceli anlara götürür. O yarayı bedenimizde taşımaktan gurur duyarız. Ancak kimi yara izleri, geçmişi ne olursa olsun rahatsız eder. Estetik tasalar yaratır. İşte bu çeşit izlerin tedavi edilebilmesi için yara izi tedavisine başvurmak gerekir.
Bir yaranın en güzel durumda düzgünleşme süreci geçirebilmesi için en kıymet arz eden iki faktör, yaranın ortaya çıkışı ve hayat stilidir. Yaranın oluşumu esnasında hücrelerin ne kadar büyük bir travmaya uğradığı, müsaade büyüklüğü açısından bize rota belirler. Örnek vermek gerekirse; kesilme biçiminde oluşan yara; koparılma, soyulma yahut ezilme biçiminde ortaya çıkan yara ile birebir izi bırakmaz. Hücrelerin ve dokunun ne kadar ziyan gördüğü, yara izinin oluşması yahut kalıcı hale gelmesi açısından belirleyicidir.
YARA İZLERİNİ GÜNEŞ IŞIĞINDAN KORUYUN
Yaranın hangi biçimde oluştuğu kadar bedenin hangi bölgesinde oluştuğu da sırt, omuz, göğüs üzere bölgelerde daha besbellidir.
Yara izinin ortaya çıkmasında hastanın yaşı da tesirli faktörlerden biridir. Çocuk yaşlar da deri daha gergin olduğundan yaraların iz bırakma yüzdesi epeyce yüksektir. Yaş ilerledikçe, sanıldığının bilakis istikrar bilakis döner. Yaş ilerledikçe yara izi bırakma mümkünlüğü düşer. Öte yandan, kolajen doku rahatsızlıkları, radyoterapi, diyabet, kanser, böbrek yetmezliği üzere kronik rahatsızlıklar ve beslenme yetersizlikleri yaraların güzelleşme sürecini olumsuz tesirler. Sigara kullanımı da kan akışını yavaşlattığı için düzgünleşme sürecini yavaşlatır. Güneşin ziyanlı ışınları, yara izinde renk değişimlerine neden olur. Bu nedenle yara izi oluşmaması ve yaranın bulunduğu bölgede kararma olmaması açısından yarayı güneş ışığından korumak gerekir.