Tüm bu sebepten ötürü yakın görmeyi düzeltmek için farklı tedavi seçenekleri de ortaya çıktı. Bunlardan en kıymetlisi, en çok gündemde olan ve en fazla soru alınan bahis da Trifokal mercekler öteki bir deyişle akıllı mercekler. Akıllı merceklerin özellikleri nelerdir, ameliyatı nasıl yapılır, kimler için uygundur, ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli tüm bu soruların yanıtlarını Dünya Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Fevzi Akkan yanıtladı.
Trifokal mercek nedir?
Her gözün kendine ilişkin ölçümlerine özel olarak üretilen, akıllı mercekleri gözümüzün içine yerleştirip uzak, yakın varsa astigmat ve orta aralıktaki bütün kırma kusurlarını düzeltip gözlüksüz olarak 18 yaşındaki üzere bir görme elde etmemizi sağlayan merceklerdir.
50’li yaşlardan sonra gözümüzün içindeki merceğin saydamlığı azalır ve görmemiz yavaş yavaş bozulur. Buna en fazla sebep olan şey katarakt gelişimi, katarakt ameliyatı yaparken de gözümüzün kendi merceğinin içindeki bozulan gereci boşaltırız ve onun yerine mercek koyarız. şu anda en çok kullandığımız merceklerde akıllı mercekler sınıfında olan mercek tipleridir.
Trifokal merceklerin özellikleri nelerdir?
Bütün kırma kusurlarını gözlük gereksinimi olmadan çözmesidir. Yakın uzak orta ara ve astigmatı o lensin üzerine yerleştirip yükleyip ona nazaran bir mercek kullanıp görmemizi 45’li yaşlardan sonra artık gözlüğe mahkum olmadan düzeltebiliyoruz. Akıllı merceklerin kendi içlerinde de farklı tipleri, hem kalite olarak hem de fonksiyon olarak farklı çeşitleri vardır. Burada değerli olan hastamızın gözünün hangisi ile en âlâ göreceğini belirlemek bunun için ameliyat öncesi yapılacak olan testler çok çok ehemmiyet kazanmakta. Her insanın gözü birbirinden farklıdır ve her hastaya takacağımız mercek tipi birbirinden farklıdır. Bunun için ameliyat öncesi yaklaşık 7-8 adet farklı aygıtla yapılacak ölçümlerin hepsinin göz önünde bulundurulup hastanın hayat stili, yaşı, ne işle meşgul olduğu, faal olarak çalışıp çalışmadığı çok çok kıymetli kriterlerdir. Bütün bunlar göz önünde bulundurulup hastanın gereksinimi olan en düzgün akıllı merceği, en düzgün ameliyatla, en yeterli lazerle birleştirip uygun hastaya uygun mercekle uygun lazerle bir ameliyat yapmak hastanın hem ameliyat sonrası güzelleşmesinin çok çabuk olması, görmesinin erken düzelmesi ve hastanın keyifli olarak bundan sonraki hayatına devam etmesi açısından çok önemlidir
Akıllı lens ameliyatı nasıl yapılır?
Ameliyat öncesi tam teşekküllü muayenemizi ve testleri yapıp yapacağımız ameliyatı ve gözün içine koyacağımız akıllı merceğe karar verdikten sonra sıra ameliyat kısmına gelir. Ameliyatı son sistem lazerle bir arada fako cerrahisi ile bir arada yapmak akıllı mercek takıldıktan sonraki başarıyı arttıracaktır. Akıllı merceklerin odakları yaklaşık 1 mm kadardır. Bunun için gözün içine yerleştirildikten sonra da tam odağa yerleştirilmesi ve yerleştirildikten sonra orada sabit kalmaları başarıyı arttıracaktır. Bunun için akıllı mercek yapıldığı cerrahi teknikler çok çok kıymetlidir.
Ameliyat müddeti yaklaşık 10 dakikadır. lokal anestezi dediğimiz yalnızca göze damla damlatıp gözümüzü uyuştururuz ve yaklaşık 5 dakika bir ışığa baktıktan sonra ameliyatımızı o müddet içinde gerçekleştirmiş oluruz. Gözümüzün içindeki kendi doğal merceği ya da katarakt gelişen merceğin içini lazerle erittikten sonra yerine akıllı merceği 2 milimetrelik bir alanda gözün içine koyup oraya yerleştiririz.
Ameliyat sonrası nelere dikkat etmeliyiz?
Hastanın gözünü artık ameliyattan sonra kapatmıyoruz. Yalnızca hami bir gözlük veriyoruz ve gözleri açık kalıyor. Bu da ameliyattan sonra kendi işlerini yapmakta daha rahat oluyorlar ve diğerine muhtaç olmamalarını sağlıyor. Hastalara 2 damla veriyoruz bu damlaları günde 4 kere damlatmalarını istiyoruz. Hasta kimseye muhtaç olmadan tıpkı gün oturup televizyon izleyebiliyor, yemeğini yiyebiliyor hatta ameliyata beşerler tek başlarına gelip tek başlarına meskenlerine dönebiliyor. Sonraki gün, birinci gün denetimi bizim için kıymetli hastanın o gün de tekrar denetimini yapıyoruz. Verdiğimiz hami gözlüğü kaldırıyoruz, hasta artık Kendi İşine dönebilecek duruma gelebiliyor.
Akıllı mercekler kimler için uygundur?
Akıllı merceklere en uygun hastalar gözlerinde öbür sorun olmayan hastalardır. Onun için ameliyat öncesi kesinlikle tam teşekküllü gözün bütün katmanlarının farklı başka denetim edilmesi gerekir. Retinanın, Korneanın, görme sonunun, göz tansiyonunun olağan olması bizim için kıymetlidir. Şayet bunlarla ilgili tedavi edilebilecek durumlar varsa evvel bunları tedavi ederiz. Sonra hastayı tekrar kıymetlendiririz, bu halde hastalığı olup da tedavi olduktan sonra akıllı mercek takılan hastalarımız da var. Bunun için benim hastalığım var, diğer bir sorunum var, muhakkak bana akıllı mercek olmaz üzere bir kati görüşümüz yoktur. Burada değerli olan hastanın gözünün tekrar tam olarak değerlendirip ona nazaran karar verilmesidir.
Akıllı mercek ameliyatından sonra diğer bir ameliyat olunabilir mi?
Akıllı mercek sizin daha sonra gelişebilecek öbür sorunlarınız için hiçbir ameliyatınıza pürüz değildir. çarçabuk bütün retina ameliyatları, kornea ameliyatları, lazer ameliyatları tekrar yapılabilir.
Akıllı mercekler çıkartılabilir mi?
Biz Ameliyat öncesi muayenemizi testlerimizi ve koyacağımız merceği başta çok âlâ karar verirsek hiçbir vakit tekrar o merceği yerinden çıkartma muhtaçlığı olmayacaktır. Lakin farklı sebeplerden ötürü daha evvel yapılmış ameliyatlarda şayet merceğin çıkması gerekiyorsa natürel ki her mercek üzere akıllı mercekte rahatlıkla yerinden çıkarılabilir.
Her hastanın göz yapısı, özellikleri, görme yeteneği ve gereksinimi olan akıllı mercek farklıdır. Akıllı mercekler kendi içlerinde iki sınıfa ayrılırlar. Burada da tekrar hastanın hayat stili, yaptığı meslek çok kıymetlidir. Gözünün yapısına nazaran en uygun merceğe karar verirken kesinlikle hastanın görüşünü de alarak karar veririz.