Şimşek 2025 yılının yol haritasını açıkladı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2025 Yılı Ekonomi Yol Haritasını Açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin yayını Ekonom’a 2025 yılının yol haritasını anlattı. Şimşek, 2023 yılı mayıstan itibaren uyguladıkları programın olumlu sonuçlarını aldıklarını belirterek, 2024 yılını dış kırılganlıkların azaltıldığı, dayanıklılığın artırıldığı, makrofinansal istikrarın güçlendirildiği bir yıl olarak değerlendirdi. Programı başarıyla yürüterek, ödemeler dengesi riski ve enflasyonun kontrolden çıkma riskini ortadan kaldırdıklarını belirten Şimşek, “2025 yılında ise; kalıcı fiyat istikrarını sağlamayı ve ekonomide yapısal dönüşümü hızlandırmayı hedefliyoruz. Enflasyonun düşmeye devam edeceği bu dönemde, para politikasını desteklemek için mali disiplini güçlendirecek ve arz yönlü politikaları devreye alacağız. Sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil bir gelir dağılımı için, verimliliği ve rekabet gücümüzü artıracak yapısal reformları hayata geçirerek ülkemizi yüksek gelirli ülkeler arasında konumlandıracağız” açıklamasında bulundu.

Dezenflasyonda Belirleyici 4 Faktör

Bakan Şimşek, dezenflasyon sürecinde dört temel faktörün belirleyici olacağını vurgulayarak, enflasyondaki düşüşün devam edeceğini söyledi. Şimşek, “Birincisi, para politikasının enflasyona gecikmeli etkisi zamanla daha net görülecek. İkincisi, 2025 yılında bütçe açığının milli gelire oranının azalması negatif mali etki yaratacak. Üçüncüsü, bütçe imkanları doğrultusunda fiyatları enflasyon hedefiyle uyumlu belirleyeceğiz. Dördüncüsü, dezenflasyonu talep politikalarının yanı sıra arz politikalarıyla destekleyerek gıda, konut ve enerji gibi alanlarda reformları hızlandıracağız” şeklinde konuştu.

Maliye Politikası Daha Sıkı Olacak

2025 yılında maliye politikasının daha sıkı olacağını kaydeden Bakan Şimşek, “Yeni vergi düzenlemelerinden ziyade kayıt dışılıkla mücadele ve harcama disiplini öncelikli olacak. Harcama disiplini alanlarını genişleterek bütçe açığını azaltmaya devam edeceğiz. Gelir tedbirleri ve etkin vergi tahsili gibi adımlarla vergi uyumunu artırarak mali istikrarı destekleyeceğiz” dedi.

Related Posts

93 milyondan fazla Avrupalı yoksulluk riskinde

Avrupa Birliği’nde (AB) geçen yıl 93,3 milyon kişinin yoksulluk riskinde olduğu bildirildi.

Volkswagen Grubu’nun 2024’ün ilk çeyreğinde karı geriledi

Alman otomotiv üreticisi Volkswagen Grubu’nun faaliyet karı Çin’de zayıflayan talep, Avrupa’daki fabrikalarda artan maliyetler ve kapasite fazlalığı ile ilk çeyrekte yıllık yüzde 37 düştü.

VİOP’ta operasyon etkisi: Güne düşüşle başladı

Sabah saatlerinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının Borsa İstanbul’da manipülatif hareketler yaptığı tespit edilen 15 kişi hakkında gözaltı kararı verilmesinin ardından Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat, güne yüzde 0,1 düşüşle 10.109,00 puandan başladı.

Alman şirketlerde belirsizlik yükseldi

Almanya’daki şirketlerin ‘ekonomik belirsizlik’ nedeniyle işlerine yönelik gelişmeleri tahmin etmekte giderek daha fazla zorlandığı bildirildi.

LPG ithalatı şubatta yıllık bazda azaldı

Türkiye’nin LPG ithalatı şubatta yıllık bazda yüzde 9,9 düşerek 234 bin 829 tona geriledi. Aynı dönemde ihracat yüzde 24,9, üretim ise yaklaşık yüzde 11 oranında arttı. İç piyasada ise otogaz açık ara liderliğini sürdürdü.

‘İtalya’nın Türkiye ile olan işbirliği ilişkileri her geçen gün güçleniyor’

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, İtalya ile Türkiye arasındaki işbirliğinin her geçen gün güçlendiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretiyle de başka bir döneme geçileceğine inandıklarını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir