Doğum Yardımı Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Doğum Yardımı Yönetmeliği Yürürlüğe Girdi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Doğum Yardımı Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik ile 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren doğan çocuklar için sunulan destekler ve uygulama esasları belirlendi. Türk vatandaşlarına doğum yardımı konusunda önemli maddi destekler sağlayan yönetmelik, ailelere ekonomik katkı sunuyor.

Yönetmelik kapsamında, ilk çocuk için tek seferlik 5 bin lira, ikinci çocuk için aylık bin 500 lira ve üçüncü çocuktan itibaren her çocuk için aylık 5 bin lira ödeme yapılacak.

Ödemeler İçin Şartlar

Yönetmelik gereğince, doğum yardımı ödemeleri herhangi bir vergi veya kesinti yapılmadan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu aracılığıyla gerçekleştirilecek. Doğum yardımı için başvurular e-Devlet ve belirlenen diğer kanallar üzerinden yapılabilir. Yardımdan faydalanabilmek için anne veya baba Türk vatandaşı olmalı ve Türkiye’de ikamet etmelidir.

Aylık 5 Bin Lirayı Bulacak

İkinci ve sonraki çocuklar için doğum yardımı ödemeleri, çocuğun 5 yaşını dolduracağı aya kadar devam edecek. İlk çocuk için doğum yardımı başvuruları doğum tarihinden itibaren 12 ay, diğer çocuklar için ise çocuğun 5 yaşını dolduracağı ana kadar yapılabilir.

Doğum Yardımı Haczedilemeyecek

Yönetmelik kapsamında yapılan doğum yardımı ödemeleri hiçbir şekilde haczedilemeyecek. Ancak ölüm, çocuğun kurum bakımına alınması veya vatandaşlığın kaybedilmesi gibi durumlarda ödemeler durdurulabilir veya yeni hak sahibi tarafından devam ettirilebilir. Yanlış beyanda bulunarak haksız yere yardım alan kişilerin bu ödemeleri faiziyle birlikte geri ödemesi gerekecektir. Ayrıca, bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen hak sahipleri hakkında yasal işlem yapılabilir.

Başvurular 30 Gün İçinde Yapılacak

Yönetmelik gereğince, 1 Ocak 2025 tarihinden sonra doğan çocuklar için doğumun gerçekleştiği ayı takip eden 30 gün içinde başvuru yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde geriye dönük ödeme yapılamayacaktır. Ancak ilk 30 gün içinde yapılan başvurularda geriye dönük destek alınabilecektir. Yeni düzenleme ile 5 Mayıs 2015 tarihli eski doğum yardımı yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı. Bu yeni sistem ile ailelerin çocuk sahibi olmaya teşvik edilmesi ve ekonomik olarak desteklenmesi amaçlanmaktadır.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Abdurrahman Yazıcı – Yaşam

Related Posts

Dizinin Cihan’ından “Uzak Şehir” açıklaması: Klişeler şekil değiştirdi

Dizinin Cihan’ından “Uzak Şehir” açıklaması: Klişeler şekil değiştirdi

2025 ve 2026 Eğitim Öğretim yılı takvimi MEB || Okullar ne zaman açılacak, ara tatil ve sömestr tatili ne zaman? 2025 tatil tarihleri

Yaz tatilinin 20 Haziran’da başlamasıyla, okullar ne zaman açılacak sorusu araştırmalar arsında yer almaya başladı. MEB 2025 ve 2026 eğitim öğretim yılı takvimi yayımlandı. Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla yayımlanan “2025-2026 Eğitim ve Öğretim Yılı Çalışma Takvimi” konulu genelge tüm illere gönderildi. Haziran ayında 3 aylık yaza tatili başlayacak. Ardından eylül ayında yeni eğitim- öğretim yılı başlayacak. Ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5’inci sınıfları, ortaöğretim kurumlarının hazırlık ve 9’uncu sınıfları ile pansiyonda kalacak öğrencilerin okul hakkında bilgilendirilmesi, akademik ve mesleki gelişimlerinin desteklenmesi ve yeni eğitim ortamına kısa sürede uyum sağlamaları amacıyla rehberlik çalışmaları yapılacak. Peki, okullar ne zaman açılıyor 2025 yaz tatili ne zaman bitiyor? MEB 2025 ve 2026 eğitim öğretim yılı takvimi

Kimliğini kaybeden ve sınav yetişememe ihtimali olan öğrencilerin imdadına polis ekipleri yetişti

Kütahya’da Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu öncesi kimliğini kaybeden ve sınava yetişememe ihtimali olan öğrenciler, polis ekiplerinin hızlı müdahalesi sayesinde sınava zamanında girebildi.

Hakimin reddi nedir, sebepleri nelerdir? Hakimin reddi talebini kim inceler?

Hakimin reddi davası, belirli dönemlerde gündemde yer alan konular arasında yer alıyor. Hakimin reddi, bir davaya bakan hakimin tarafsızlığını sağlamak amacıyla getirilen hukuki bir müessesedir. Hakimin tarafsızlığını şüpheye düşürecek nedenlerin veya davaya bakamayacağı hallerin varlığı durumunda, dava taraflarının hakimi reddetme hakkıdır.

TEKNOFEST İstanbul tarihleri 2025 || TEKNOFEST İstanbul ne zaman ve nerede yapılacak?

Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, 2025 yılında İstanbul’da teknoloji tutkunlarını bir araya getirmeye hazırlanıyor. Atatürk Havalimanı’nda düzenlenecek olan TEKNOFEST İstanbul, 54 ana kategori ve 127 alt kategorideki yarışmalar, hava gösterileri, teknoloji sergileri ve yenilikçi etkinliklerle gençlerin ve profesyonellerin geleceğin teknolojilerine yön vermesine olanak sağlayacak. Türkiye’nin milli teknoloji hamlesine ivme kazandıran bu dev organizasyon, her yaştan katılımcıyı bilim, teknoloji ve havacılık coşkusuyla buluşturacak. Peki, 2025 TEKNOFEST İstanbul ne zaman ve nerede yapılacak?

Terminale açık olmayan işlem nedir, ne demek? Terminale izin verilmen işlem çözümü nasıl sağlanır?

“Terminale açık olmayan işlem” hatası, genellikle kart ayarları veya limitlerle ilgili basit bir sorundan kaynaklanabilmektedir. Doğru adımları izleyerek bu tür durumları kolayca çözebilmektedir. Online alışverişlerde zaman zaman karşılaşılan teknik sorunlar, bu süreçleri aksatabilmektedir. Bu sorunlardan biri de “Terminale açık olmayan işlem” hatasıdır. Peki, bu hata ne anlama geliyor ve karşılaşıldığında neler yapılmalı? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler