Düşük petrol fiyatları, dev şirketlerin karını eritti

Petrol Şirketlerinin Karı, Petrol Fiyatlarının Düşüşüyle Azaldı

Dünyanın en büyük 8 petrol şirketi, yılın ilk çeyreğinde karlarında geçen yıla göre yüzde 20’den fazla bir düşüş yaşadı. Bu düşüşte, petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisi büyük oldu.

AA muhabirinin derlediği verilere göre, Amerikalı ExxonMobil ve Chevron, Hollandalı Royal Dutch Shell, İngiliz bp, Fransız TotalEnergies, İtalyan Eni, Norveçli Equinor ve Çin Ulusal Denizaşırı Petrol Şirketi (CNOOC) yılın ilk çeyreğinde toplamda yüzde 21,3 azalışla kar elde etti.

Örneğin, ExxonMobil 7,71 milyar dolar, Shell 5,58 milyar dolar, CNOOC 5,01 milyar dolar, TotalEnergies 3,85 milyar dolar, Chevron 3,50 milyar dolar, Equinor 2,63 milyar dolar, bp 1,38 milyar dolar ve Eni 1,34 milyar dolar kar açıkladı.

Bu yılın ilk 3 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre bp yüzde 49,3, Chevron yüzde 36,4, TotalEnergies yüzde 32,7, Shell yüzde 27,8, CNOOC yüzde 7,9, ExxonMobil yüzde 6,2, Eni yüzde 2,9 ve Equinor yüzde 1,5 daha az kar elde etti.

Genel olarak, söz konusu şirketler geçen yılın ilk çeyreğinde 39,4 milyar dolar civarında net gelir elde ederken bu yılın aynı döneminde gelirleri yaklaşık 31 milyar dolara düştü.

Brent Petrol Fiyatındaki Düşüş

Düşen petrol fiyatlarının ardında ABD Başkanı Trump’ın korumacı ticaret politikaları ve OPEC+ ülkelerinin üretimi artırma çabalarının etkili olduğu ifade ediliyor. Trump’ın görevi devralmasının ardından Brent petrol yüzde 25,1 azalarak yaklaşık 19,9 dolar değer kaybetti.

Brent petrolün varil fiyatı bugün 59,36 dolara gerilerken Batı Teksas türü ham petrol varili 56,16 dolardan işlem gördü. Bu durum, petrol fiyatlarının Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyeye gerilediğini gösteriyor.

Petrol Fiyatlarının Etkisi

ICIS’te Petrol Piyasaları ve Enerji Dönüşümü Direktörü Ajay Parmar’a göre şirketlerin karlılığındaki düşüşün ana nedeni düşen petrol fiyatları. Özellikle petrol arama ve üretim faaliyetlerine odaklanan şirketler için bu durum karlılığı olumsuz etkiliyor.

Parmar’a göre, pandemi sonrası küresel petrol talebindeki artış, rafine ürünlerden elde edilen karları olumlu etkilemiş olsa da şu anda talebin yavaşlamasıyla rafinaj marjları düşüş gösteriyor.

Uzmanlar, petrol fiyatlarının ilerleyen yıllarda da düşüş eğilimini sürdüreceğini belirtiyor ve küresel ekonomik büyümenin zayıflamasının şirket karlarını olumsuz etkileyeceğini vurguluyor.

Öngörüler ve Sonuç

Oslo Üniversitesi’nde Doktora Sonrası Araştırma Görevlisi Francesco Sassi, petrol piyasalarını etkileyen çok sayıda faktör bulunduğunu ve petrol fiyatlarının uzun vadeli istikrar kazanmasının zor olabileceğini belirtiyor.

Sassi’ye göre, küresel enerji ilişkileri, coğrafi ve siyasi durumlar petrol piyasalarını derinden etkiliyor ve fiyatlar üzerinde belirleyici olabiliyor. Özellikle tedarik zincirindeki aksaklıklar ve yaptırım korkuları, petrol ticaretinin belirsizleşmesine yol açarak piyasaların geleceğini belirleyebilir.

Related Posts

Teklif Meclis’e sunuldu… Kabul edilirse bir meslek grubu daha Yeşil Pasaport’tan yararlanacak

Serbest muhasebeci mali müşavirler ile yeminli mali müşavirlere yeşil pasaport yolu açılıyor. Meclis’e sunulan kanun teklifi kabul edilirse bu meslek gruplarının en az 10 yıl kıdem şartıyla hususi damgalı pasaport (yeşil pasaport) alabilecek.

Nakit arayan çözümü kuyumcuda buldu: Taksitle altın satışı patladı

Tüketici kredilerindeki yüksek faiz oranları, bireyleri alternatif finansman yolları aramaya yöneltti. Bankalardan kredi çekemeyen birçok kişi, internette taksitli altın satışlarına yönelerek ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

Dolar ve Euro ne kadar oldu? (7 Mayıs 2025)

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 38,6430’dan, Euro ise 43,9650’den işlem görüyor.

Kahve zincirlerine sıfır vergi müjdesi! Yeni düzenleme yürürlükte

“İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar” Resmi Gazetede Yayınlanan karar kapsamında, en az gelişmiş ülkeler (EAGÜ) ile İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkelerinden (TPS-OIC) yapılan ithalatta gümrük vergisi ile ek mali yükümlülük …

Fındık ihracatından 852 milyon dolarlık gelir

Türkiye, 2025 yılının ilk 4 ayında fındık ihracatından 852 milyon 675 bin 939 dolar gelir elde etti.

Motorine indirim geliyor

Motorine indirim geliyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir