“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Uzmanından Uyarı: Renkli Ambalajlarla Süslenen Gıdalara Dikkat!

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, renkli ambalajlar, fit, doğal, şekersiz gibi masum görünümlü ifadelerle süslenen gıdaların genellikle ultra işlenmiş gıdalar kategorisinde yer aldığını vurgulayarak, bu tür ürünlerin fazla yemeye yönlendirmek amacıyla tasarlandığını belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamada, İngiltere ve ABD dahil sekiz ülkede yapılan bir araştırmaya göre, aşırı işlenmiş besinleri çok tüketen kişilerin erken ölüm riskinin arttığı ortaya konuldu.

American Journal of Preventive Medicine’da yayımlanan araştırmaya göre, işlenmiş et, mısır gevrekleri, gazlı içecekler, bisküvi ve dondurma gibi aşırı işlenmiş gıdaların yüksek oranda tüketilmesinin erken ölüm riskiyle ilişkilendirilebileceğinin altı çizildi. Yapılan tahminlere göre, 2018’de yalnızca ABD’de 124 bin, İngiltere’de ise 18 bine yakın erken ölümün bu tür gıdaların tüketimiyle doğrudan ilişkili olabileceği düşünülüyor.

Diyetisyen Çakaloğlu’nun açıklamalarına göre, günümüzde tüketilen besinlerin yapısı değişmiş durumda. Artık birçok ürün daha fazla yemeye teşvik etmek için üretiliyor ve bu ürünlerin ambalajları renkli olabilir, fit ve doğal gibi ifadeler içerebilir ancak genellikle ultra işlenmiş kategorisine dahildirler. Bu gıdalar beyni ve yeme alışkanlıklarını etkileyen aroma vericiler, katkı maddeleri ve modifiye edilmiş bileşenler içerirler.

Çakaloğlu, paketli ürünlerden tamamen uzaklaşmanın zor olabileceğini ancak bu tür ürünleri tanımanın ve tüketimini sınırlamanın mümkün olduğunu belirtti. Sağlıklı seçimler yapmak için ise alışverişte ürün ambalajlarının arka yüzünü incelemek, içerik listesine dikkat etmek ve anlaşılmaz terimler içeren ürünlerden kaçınmak gerektiğini söyledi.

Diyetisyen Çakaloğlu ayrıca, evde basit malzemelerle hazırlanan yiyeceklerin hem fiziksel hem de zihinsel sağlık için daha faydalı olduğunu vurgulayarak, bilinçli tercihler yapmanın önemine dikkat çekti.

(AA)

Related Posts

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir