AB, 5. nesil muharebe tankı için FMBTech projesini başlattı




Avrupa Birliği (AB) üyesi 13 ülke ve Norveç’in yer aldığı dev bir konsorsiyum, modern hibrit savaş koşullarına uyum sağlayacak yeni tank teknolojileri geliştirmek amacıyla “Mevcut ve Gelecekteki Ana Muharebe Tankları Teknolojileri” (FMBTech) adlı projeyi başlattı.

Yeni nesil tanklar için adımlar atılıyor

Üç yıl sürecek FMBTech projesi, mevcut ana muharebe tanklarının (MBT) performansını, zırh korumasını ve maliyet verimliliğini artırmayı hedefliyor. Aynı zamanda gelecek — yani 5. nesil — muharebe tanklarının altyapısını oluşturacak modüler teknolojilerin geliştirilmesi de projenin kapsamında yer alıyor.

Projenin liderliğini Fransız savunma devi Thales üstlenirken, konsorsiyumda Avrupa’nın çeşitli bölgelerinden 26 farklı firma bulunuyor. Katılımcı firmalar arasında küçük ve orta ölçekli işletmelerin yanı sıra araştırma ve teknoloji odaklı kuruluşlar da mevcut. Proje, Avrupa’nın savunma sanayisinde söz sahibi olan ülkelerden olan Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve Polonya‘dan destek görüyor.

FMBTech projesi, 2023 yılında Avrupa Savunma Fonu (EDF) desteğiyle hayata geçirildi. Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen EDF, savunma araştırma-geliştirme projelerine destek sağlayarak FMBTech projesine yaklaşık 21 milyon dolarlık bir bütçe ayırdı. Toplamda 7,3 milyar euro bütçesi bulunan EDF, 2021–2027 döneminde Avrupa ülkeleri arasında iş birliğini desteklemeyi ve savunma kabiliyetlerini geliştirmeyi amaçlayan pek çok projeye kaynak sağlamaktadır. Bu bütçenin 2,7 milyar euroluk kısmı ortak araştırmalara ayrılırken, 5,3 milyar euroluk kısmı ise savunma kabiliyetlerinin birlikte geliştirilmesine ayrılmış durumda.

Related Posts

iPhone 17 için nefesler tutuldu! Türkiye fiyatı belli oldu

Her yıl olduğu gibi bu yılda tanıtımı yapılması beklenen iPhone 17 için geri sayım başladı. Yeni telefonun Türkiye fiyatı ortaya çıktı.

İnsan zihnini taklit eden Centaur bilim dünyasında tartışma yarattı

Araştırmacılar, 60 bin kişinin katıldığı 160 psikoloji çalışmasından elde edilen 10 milyonun üzerinde veriyle eğittikleri Centaur isimli yapay zekâ sisteminin, insan davranışlarını farklı senaryolarda başarıyla öngördüğünü duyurdu. Hafıza …

Türkiye’nin okçuları Düzce’de bir araya geldi

Türkiye Okçuluk Federasyonu ve Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Okçuluk Türkiye Şampiyonası, yapılan törenlerle başladı.

Antarktika’dan gizemli sinyaller: Buzun altından gelen radyo sinyallerinde şaşırtıcı bir keşif

Buzulların kalbinden gelen açıklanamaz radyo sinyalleri, evrenin bilinmeyen sırlarına ışık tutabilir mi?

100 milyon yıllık fosil amberde hapsolmuşlar…

Myanmar’da amber içinde keşfedilen sıra dışı bir fosil ateşböceği, ışık yayan böceklerin kökenine dair bilinmeyenleri gün yüzüne çıkardı. Yaklaşık 100 milyon yıllık olduğu belirlenen bu antik ateşböceği, türünün evriminde geçiş aşamasını temsil ediyor.

NASA paylaşmıştı… Yıllar önceki fotoğraftaki detay tartışmaları alevlendirdi

NASA’nın Mars’taki Curiosity keşif aracı tarafından 2013 yılında çekilen bir fotoğraf, yıllar sonra dikkat çekici bir tartışmayı yeniden gündeme taşıdı: Mars’ta yaşam olabilir mi? Fotoğrafta, yüzeyden yükselmiş ve mantarı andıran bir şekil görülüyor. Bu görüntü, bazı sosyla medya kullanıcıları tarafından “Yaşam bulundu!” şeklinde yorumlandı.