Bakan Bolat ödemeler dengesi verisini değerlendirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Nisan Ayı Ödemeler Dengesi Verilerini Değerlendiren Bolat: İhracat ve Cari İşlemler Dengesinde İyileşme

Bolat, sosyal medya hesabından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan nisan ayı ödemeler dengesi verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Nisanda yıllıklandırılmış cari işlemler açığının bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık 10,7 milyar dolar düşüş sağlandığını belirten Bolat, “Nisan 2024’te 26,5 milyar dolar olan yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, bu yılın nisan ayında 15,8 milyar dolar olarak gerçekleşirken, geçen yıl nisanda 4,8 milyar dolar olan cari işlemler açığı Nisan 2025’te 7,9 milyar dolar oldu. Nisanda yıllıklandırılmış hizmet ihracatı 116,5 milyar dolar ile rekor seviyeye ulaştı.” dedi.

Bolat, yıllık mal ve hizmet ihracatının 381 milyar doların üstüne çıktığını belirterek, bu yılın ilk çeyreğinde cari işlemler açığının GSYH içindeki payının yüzde 0,9 olduğunu ve yılın genelinde de Orta Vadeli Program’da hedeflenen yüzde 2’nin altında gerçekleşmesini beklediklerini açıkladı.

Mal ve hizmet ihracatını artırmaya ve yerli milli üretimi desteklemeye odaklanacaklarını vurgulayan Bolat, “Cari işlemler hesabında istikrarlı bir seyir sağlanacak ve makroekonomik istikrar güçlendirilecektir. İnovasyon, üretim, yatırım, istihdam, ihracat ve adil bölüşüm önceliklerinde oluşturulan kalkınma stratejimizle Türkiye ekonomisini bölgesinde ve küresel arenada cazibe merkezi haline getirmek için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

“En Yüksek İkinci Nisan Ayı İhracatı Gerçekleşti”

Bolat, küresel ekonomideki korumacılık eğilimleri ve dış ticaret politikalarındaki belirsizliklere rağmen nisanda cari işlemler açığının geçici olarak arttığını ancak mayıs ayında öncü verilerin önemli ölçüde gerilemeye işaret ettiğini belirtti.

Nisanda mal ihracatının yüzde 7,8 artarak 20,8 milyar dolara yükseldiğini ve aynı dönemde ithalatın yüzde 12,7 artarak 12,7 milyar dolar olduğunu hatırlatan Bolat, “Bu, en yüksek ikinci nisan ayı ihracatı gerçekleşti. İthalattaki artışın ana nedeni, altın ithalatındaki yüzde 54’lük artışla 2,4 milyar dolar oldu. Fiyatlardaki artışın bu artışta belirleyici olduğuna dikkat çekmek gerekmektedir. Dolayısıyla dış ticaret açığımız yüzde 22,3 artarak 12,1 milyar dolar olurken ihracatın ithalatı karşılama oranı 2,9 puan azalarak yüzde 63,2 oldu.” şeklinde açıkladı.

Bolat, nisanda seyahat gelirleri yıllık bazda 57,1 milyar dolar, taşımacılık gelirleri ise 39,9 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, yıllıklandırılmış mal ve hizmet ihracatının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 artarak 381,4 milyar dolara yükseldiğini bildirdi.

Geçen yıl cari işlemler açığında kaydedilen önemli gerilemeyi hatırlatan Bolat, “Artan korumacı eğilimler, AB’deki zayıf ekonomik görünüm ve tarife artışlarının getirdiği belirsizlikler nedeniyle cari işlemler açığının 2025 yılında yukarı yönlü seyretmesi beklenirken, GSYH içindeki payının tarihsel ortalamanın altında kalması öngörülmektedir. Dış talebin, makroekonomik istikrarı destekleyeceği değerlendirilmektedir.” ifadelerini kullandı.

“Rekabetçiliğimizi Güçlendirmeye Yönelik Politikalar Üzerinde Çalışıyoruz”

Bolat, ekonominin büyüme hedeflerine katkı sağlamak için kısa, orta ve uzun vadeli perspektifte çalışmalarına devam edeceklerini belirterek, ihracatın rekabet gücünü, teknoloji düzeyini, küresel ticaret eğilimlerini ve geleceğe yönelik fırsatları göz önünde bulundurarak çok yönlü bir şekilde incelediklerini anlattı.

Ülkenin ihracat yapısının 5 bin 144 ürün için değerlendirildiğini ve ürünlerin rekabetçiliğinin, dünya ticaretindeki büyüme potansiyelinin ve teknoloji düzeylerinin analiz edildiğini belirten Bolat, “Mayıs ayı itibarıyla ihracatımız yıllık bazda 265,5 milyar dolara yükselirken, 2024 itibarıyla 12 bin 846 üründe 220’den fazla ülke ve bölgeye ihracatımız sürüyor. Bu durum, ihracatımızda ürün ve pazar çeşitliliğinde önemli bir başarı elde ettiğimizi göstermektedir.” dedi.

Katma değerli ürünlerde rekabet gücünü artırarak sürdürülebilir bir şekilde yüksek ihracat büyümesini hedeflediklerini vurgulayan Bolat, “Ürün, ülke ve firma odaklı rekabetçiliği güçlendirecek politikalar üzerinde çalışıyoruz. Mayıs ayında açıklanan öncü verilere göre ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 artış gösterirken bir önceki aya göre yüzde 19,4 artarak 24,8 milyar dolara ulaştı. Bu sayede tarihin en yüksek aylık ihracat rekoru kırılmış oldu. Mal ithalatı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,1 artarken bir önceki aya göre yüzde 4,8 azalarak 31,3 milyar dolara geriledi. Dolayısıyla dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 artarak nisan ayında yüzde 46,5 azalarak 6 milyar 470 milyon dolara geriledi. Turizm gelirlerindeki artışın yaz aylarında cari işlemler hesabına olumlu yansıyacağı ve hesabın sıfıra yakın seviyede gerçekleşebileceği tahmin edilmektedir.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Related Posts

Türkiye’nin mobilya devi satışa çıkarıldı!

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), önemli bir satışı açıkladı. Türkiye’nin mobilya devlerinden İstikbal Mobilya Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ve “Akfel Gaz Grubu Hisseleri Ticari ve İktisadi Bütünlüğü” TMSF tarafından satışa çıkardı. Söz …

540 bin lira maaşla bankacı arıyorlar!

2025’te BAE iş piyasası değişiyor; inşaat, bankacılık ve teknoloji sektörlerinde nitelikli iş gücüne talep her geçen gün artış gösteriyor. Devlet rolleri yüksek maaş ve sosyal haklarla özellikle yabancı çalışanlar için cazip konuma geliyor.

Zam pompaya yansıdı motorin yine 50 TL’yi aştı! İşte 28 Haziran 2025 güncel akaryakıt fiyatları

Jeopolitik risklerle birlikte Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanma akaryakıt fiyatlarına zam ve indirim olarak yansımaya devam ediyor. Son olarak dün gece motorine 1 lira 14 kuruşluk bir zam daha geldi ve motorin yine 50 TL’nin üzerine çıktı.

ABD ve Çin anlaştı

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaret anlaşması imzaladıklarını ve Hindistan’la da büyük bir anlaşma yapabileceklerini belirtti.

İlk kadın sağlık merkeziydi: Türkiye’nin köklü hastanesi krizde, kankordatoya başvurdu

Ekonomik krizin faturası her geçen gün ağırlaşıyor. Yüksek faiz ve finansman sorunu yaşan pek çok şirket, kuruluş borç batağında ayakta kalmaya çalışıyor. Konkordato ilanları da bu nedenle son yıllarda görülmedik bir artış kaydediyor. Teksil …

Ekrem İmamoğlu, iktidara seslendi: Artık gitmiyor, milletimiz nefes alamıyor; ekonomiyi batıran bu anlayış milletimize ihanet!

Ekrem İmamoğlu, iktidara seslendi: Artık gitmiyor, milletimiz nefes alamıyor; ekonomiyi batıran bu anlayış milletimize ihanet!