Erdoğan’dan Adalet Bakanlığı’nda 9 genel müdürlük ve 4 başkanlığa atama: İki daire başkanı görevden alındı

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı kararnameyle, Adalet Bakanlığı’nda üst düzey atamalar ve görevden almalar gerçekleşti. Erdoğan, bazı genel müdürlüklerde atamalar yaparken, Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanı Dr. Hacı Ali Açıkgül ile İcra İşleri Dairesi Başkanı Yusuf Arapoğlu görevden alındı. Görevden alınan Açıkgül, 2014’te getirildiği İnsan Hakları Dairesi Başkanı olarak AİHM nezdinde Hükümet Temsilciliği görevini yürütüyordu. 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan imzalı atama kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararnameyle, Adalet Bakanlığı’nın üst kademe kamu yöneticilerinden dokuz genel müdürlük ve dört başkanlığa atama yapıldı. 

Buna göre, İnsan Hakları Dairesi ile İcra İşler Dairesi’nde sürpriz görevden almalar gerçekleşti. Görevden alınan İnsan Hakları Dairesi Başkanı Hacı Ali Açıkgül’ün yerine Abdullah Aydın, İcra İşleri Dairesi Başkanı Yusuf Arapoğlu‘nun yerine ise Hasan Özçelik atandı.

Dokuz genel müdürlüğe ise atama yapıldı, bazı isimler aynı yerine atandı. Hakan Öztatar Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü, Günay Albayrak Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü, Ömer Serdar Atabey Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü, Servet Gül Bilgi İşlem Genel Müdürlüğüne, Enis Yavuz Yıldırım Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne, Ömer Serdar Atabey Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü’ne, Cihan Yıldız Teftiş Kurulu Başkanlığı’na, Tahir Hırslı Strateji Geliştirme Başkanlığı’na, Turan Kuloğlu ise Personel Genel Müdürlüğüne yeniden atandı.

Daha önce Ceza İşleri Genel Müdür Yardımcısı olan Mehmet Yılmaz Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne, Mevzuat Genel Müdür Yardımcısı olan Mehmet Ökmen ise Mevzuat Genel Müdürlüğüne atandı.

Erdoğan, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne ise Serdar Ateş‘i atadı. 

Dr. Hacı Ali Açıkgül kimdir?

1974 yılında doğdu. 1997 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde lisans, 2007 yılında Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Anabilim Dalında yüksek lisans eğitimini bitirdi. 2015 yılında Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Anabilim Dalında “Türk ve Amerika Birleşik Devletleri Hukukunda Satılanın Ayıplı Olması Nedeniyle Tüketicinin Sözleşmeden Dönmesi” konulu tez ile doktorasını tamamladı. 

1999 yılında Ankara adli yargı hakim-savcı adayı olarak atandığı meslek hayatında sırasıyla Gürsu (Bursa), Kığı (Bingöl) ve Kaman (Kırşehir) Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaptı. 2006 yılında Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tetkik hakimi olarak görevlendirildi, 2012 yılında İnsan Hakları Dairesi Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. Aralık 2014’ten itibaren İnsan Hakları Dairesi Başkanı olarak görev yapıyordu. Bu görevi nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) nezdinde Hükümet Temsilciliği (Government co-agent) görevini yürütüyordu. 

Eylül 2010 – Haziran 2011 tarihleri arasında San Diego Kaplan International College’da İngilizce dil eğitimine katılmış, 1 Haziran 2013 – 31 Mayıs 2014 tarihleri arasında bir yıl süreyle University of Houston Law School’da misafir öğretim üyesi olarak bulundu.

Mart 2019 tarihinden itibaren İslam İşbirliği Teşkilatı Bağımsız Daimi İnsan Hakları Komisyonu üyeliğini yürüttü. AİHM ile insan hakları konularıyla ilgili Avrupa Konseyinin bazı komiteleri ve çeşitli uluslararası platformlarda Türkiye’yi temsil etti.

Kredi Kartı Sözleşmeleri (2007-ortak basım) isimli bir kitabı ile ABD Hukukunda İfade Özgürlüğü, Hakaret ve Yasaklama Kararları (tercüme) isimli makalesinin yanısıra çeşitli dergilerde yayınlanmış makaleleri bulunuyor. 

Evli ve 2 çocuk babası.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx