Solaryuma girmeden bir kez daha düşünün

Solaryum Kullanımı Deri Sağlığı için Tehlikeli

Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Balevi, solaryumun birçok deri hastalıklarını beraberinde getirdiğini ve özellikle açık tenli, dövmesi olan ve 18 yaş altı bireyler için tehlike oluşturduğunu belirtti.

‘Ciltte Kolajen Yapısını Bozuyor’

2009 yılında Uluslararası Avrupa Kanser Araştırma Merkezi tarafından solaryumun kanserojen nedenlerden biri olarak kabul edildiğini hatırlatan Prof. Dr. Balevi, solaryumun ciltte kolajen yapısını bozduğunu ve deri kanseri riskini artırdığını belirtti. UVA ışığının ciltte kolajen yapısını bozduğunu ve UVB ışığının deri kanseri ile ilişkili olduğunu belirten Balevi, solaryumun ciddi cilt hasarlarına yol açabileceğini söyledi.

‘Bir Seans Bile Riski Artırıyor’

Prof. Dr. Balevi, solaryuma girmenin cilt kanseri riskini artırdığını belirterek yapılan araştırmalarda, tek bir solaryum seansının bile malin melanom riskini yüzde 75 artırdığının gösterildiğini dile getirdi. Dolayısıyla geçici bronzlaşma için solaryuma girmenin ciddi bir risk olduğunu vurguladı.

‘Yapay Bronzlaştırma Yöntemlerinden Kaçınılmalı’

Prof. Dr. Balevi, özellikle açık tenli, dövmesi olan ve ciltlerinde ben bulunan kişilerin solaryumdan uzak durması gerektiğini belirterek, sağlıklı bir cilt için doğal bronzlaştırma yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Kontrollü ve koruyucu güneşlenme yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini dile getiren Balevi, yapay bronzlaştırma yöntemlerinden kaçınılması gerektiğini belirtti.

‘Kontrolsüz Bronzlaşma Tehlikeli’

Deri kanseri riski taşıyan bireylerde genetik ve çevresel faktörlerin birleşmesiyle kanser riskinin artabileceğini söyleyen Prof. Dr. Balevi, genetik olarak deri kanserine yatkın olan bireylerde solaryuma girme sayısından bağımsız olarak deri kanseri riskinin arttığını belirtti. Fototerapi ünitelerinde kontrollü UV ışığı uygulamaları yapılabileceğini ancak bunun doktor gözetiminde ve gerekli endikasyonlar doğrultusunda yapılması gerektiğini belirtti.

Related Posts

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde